Grilovací desky
Za posledních pár let se staly kamenné grilovací desky velkým hitem každé grilovací sezóny. A není se čemu divit! Je příjemnou změnou, že nové generace apelují mnohem více na zdravotní stránku běžného života a s tím je úzce spjata strava. Grilovací desky představují mnohem zdravější variantu grilování, kdy maso nepřichází do kontaktu s přímým ohněm a netvoří se tedy karcinogenní látky, tuk se nepřepaluje a maso (ryby, zelenina apod.) jsou ugrilovány rovnoměrně po celém svém povrchu. A výsledek je perfektní!
My jsme pro vás připravili grilovací desky standardizovaných rozměrů na sklad (50×30, 40×30 apod.) v síle 3cm. Pokud byste vaše požadavky na desku byli jiné, rádi ji pro vás vyrobíme na míru.
U žulových grilovacích desek určených pro úpravu potravin je nejnutnější to, aby nebyly napuštěny chemickými látkami, jak se to dělá u mnoha materiálů. My vám zaručíme, že naše grilovací desky jsou zdravotně nezávadné a vaše jídlo si tedy můžete užít bez obav.
Aby vám vaše deska posloužila co nejdelší dobu, je nutné dbát několika zásad. Při neopatrném zacházení může totiž deska praskat. To by se vám ale s opatrným zacházením stávat nemělo.
Pravidla pro manipulaci s vaší grilovací deskou:
1. Před prvním grilovám desku omyjte teplou vodou s kapkou saponátu (například Jar, ten je vhodný i na další čištění po grilování) a nechejte uschnout.
2. Nejdůležitější pravidlo je TOPIT POD GRILOVACÍ DESKOU POUZE DŘEVEM!!! Uhlí totiž ve velmi krátké době dokáže vyvinout velký žár a deska by při rychlém zahřátí mohla prasknout.
3. Po pozvolném zahřátí desky můžete grilovat rovnoměrně a zdravě na celé zahřáté ploše. Nečistoty zle z desky seškrábnout (díky leštěné ploše zajišťující hygienickou stránku úpravy masa) i během grilování například KOVOVOU špachtlí. Zabráníte tak přepalování potravin.
4. Po grilování je nutné nechat desku samovolně vychladnout. V žádném případě ji nepolévejte vodou, ani se ji nesnažte jinak prudce zchladit. Náhlou změnou teploty by mohla prasknout. Po vychladnutí lze desku vyjmout a pomocí špachtle, houbičky, Jaru a teplé vody lze desku snadno očistit a připravit tak na další grilování.
5. Jelikož jsou naše žulové grilovací desky vyrobeny z přírodního kamene, je možné, že se v desce mohou vytvořit drobné prasklinky. To ale neznačí žádnou závadu, materiál se pouze působením tepla roztahuje. Nebojte se, není důvod k obavám. Deska tak neztácí svoji integritu a můžete ji i nadále používat.
Doufáme, že tento snadný návod vám pomůže k tomu, aby vám naše grilovací deska sloužila co nejdéle a výsledek každého grilování byl vždy dokonalý.
Kontaktujte nás přes e-mail: petr.hubacek@hprkamen.cz, nebo nám zavolejte.